A Magyar Sportlótenyésztők  és Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete (MSLT) által rendezett Országos Ménszemlén és Ménbemutatón vehetett részt az, aki február 2-án, vasárnap a Nemzeti Lovardába látogatott. A színvonalas rendezvény szerencsére annyi érdeklődőt vonzott a Tattersall-ba, hogy a fedeles megtelt lelátóin egy tűt sem lehetett volna leejteni.

Az egész napos esemény első pontja a 13 ménjelölt bemutatkozása, felvezetése és küllemi bírálata volt, majd a ménjelöltek mozgását, ugróképességét és -készségét a szabadonugró feladatban értékelte a bírói testület. Kiemelném Cariba Dam nevét, aki finom, tetszetős megjelenése mellett a szabadonugró folyosóban nyújtott teljesítménye is mindenkit elkápráztatott, továbbá Aranykapu Ciacopilot-t, aki lélegzetelállító küllemével egy az egyben az ideális nyugati sportló megtestesítője.

1545695_484539658318552_1029146695_n

Az eredményhirdetés során a következő 5 ménjelölt kapott nyilvános fedeztetési engedélyt a magyar sportló fajtában:

1. Horka (2011-es születésű, sötétpej, magyar sportló) – Tenyésztője és tulajdonosa: Ger-Szer Kft., Kölked

2. Aranykapu Ciacopilot (2010-es születésű, pej, bajor) – Tenyésztője: Meier Hannelore; Tulajdonosa: Andírkó Attila, Hajdúböszörmény

3. Cariba Dam (2009-es születésű, nyárifekete, oldenburgi) – Tenyésztője: Burkhard Seibel; Tulajdonosa: Erdélyi Ferenc, Rimóc

4. Carte Noire (2006-os születésű, szürke, westfáliai) – Tenyésztője: Antonius Schultze; Tulajdonosa: Marina Fedorovskaya

5. Tóbanjáró (2003-as születésű, sárga, angol telivér) – Tenyésztője: Varga István; Tulajdonosa: Dr. Budai Géza, Szeged

Ezek közül Horka és Tóbanjáró magyar tenyésztésű lovak, a többiek Németországból importált mének. Carte Noire-t nagyszerű származása és remek ugrókészsége tette kiemelkedővé.

További 6 ménjelölt kapott korlátozott fedeztetési engedélyt.

A következő napirendi pont a fedezőmének bemutatója, majd díjugrató versenye volt.

A rendkívül népes számú közönség még 13 fedezőmén felvezetését láthatta, a ménekről készült videóval együtt, többek között olyan sztárméneket, mint Cristo, Carpaccio, Nikidam du Chateau vagy Bremen Plan.

A 300.000 forint díjazású díjugartó versenyszámban  verőhiba nélkül 4 páros teljesített: Timpex Emlék (lovasa ifj. Szabó Gábor), Champion P. H. (Kádár Attilával), Fortender (hátán Búza Krisztiánnal) és Frederik (Horváth Balázzsal). Az összevetésben első helyen végzett Fortender, a második helyezést pedig Champion P. H. érte el, illetve Frederik lett még dobogós.

 

1. Aranykapu Ciacopilot

2. Cariba Dam

3. Tóbanjáró

Galéria

MSLT Országos Ménszemle és MénbemutatóMSLT Országos Ménszemle és MénbemutatóMSLT Országos Ménszemle és Ménbemutató
Related Posts