MSLT TENYÉSZTŐK HÉTVÉGÉJE 2020. 02.28-29.

 

RENDEZVÉNY KIÍRÁS

Nevezési feltételek a ménvizsgára:


Nevezhetnek lóútlevéllel rendelkező 2017-ben vagy korábban született,törzskönyvezett magyar, vagy külföldi méneskönyvhöz tartozó mének. Felső korhatár nincs.Külföldi mén esetében honosítás szükséges, melyet az egyesület végez. A tulajdonosnak, tartónak érvényes tagsági viszonnyal kell rendelkeznie az egyesületnél a ménvizsga évében. A tagsági díj a nevezési díjjal együtt rendezhető a rendezvény alatt az egyesület irodájában.

 

Előszelekció:

2020-ban a Ménvizsgán való részvétel előszelekcióhoz kötött.

A három előszelekciós alkalom közül egyen kötelező a részvétel.

Előszelekciók helyszíne és időpontja:

Január 15. – 4071 Hortobágy, Mátai Ménes

Január 20.- 8646 Balatonfenyves, Vízház u 24. (Szebényi istálló)

Január 25. – 1087 Budapest, Kerepesi út 7., Nemzeti Lovarda

A Ménvizsgán való részvétel további feltétele az állatorvosi vizsgálat.

Az állatorvosi vizsgálat kedvezményesen vehető igénybe az előszelekciókon. (60.000 Ft), mely tartalmazza a kötelező röntgen és klinikai vizsgálatokat. A vizsgálatot a tulajdonos kérésére, a ménvizsga beutalót követően végzi a kijelölt állatorvos. Hat hónapnál nem régebbi, az MSLT által akkreditált állatorvos által elvégzett vizsgálat is benyújtható. Az előszelekciókon küllemi és mozgásbírálatot tart az MSLT Bíráló Bizottsága. Ezek, illetve az állatorvosi protokoll jegyzőkönyv kiértékelése után kaphat beutalót a mén a központi Ménvizsgára. A beutaló a ménvizsgára nem jelent automatikus tenyésztési engedélyt. Az előszelekción a méneket befonva, kantárban kérjük felvezetni, a nyírás ekkor még nem kötelező.

Az előszelekción nem kötelező a részvétel a külföldön már körungolt mének számára.

Az előző évi ménvizsga részvétel a bíráló bizottság döntése alapján előszelekciónak minősül.

Az előszelekcióra a mellékelt nevezési lap beküldésével lehet jelentkezni.

Előszelekció nevezési díj: 25.000 Ft

Nevezési határidő: 2020. január 10.

Nevezési lap: Nevezési-lap-ménjelöltek

Állatorvosi protokoll jegyzőkönyv

 

Ménvizsga:

Bírálat típusa:

Díjugratás: küllemi, mozgás, és szabadonugró bírálat

Díjlovaglás: küllemi és mozgásbírálat

Fogathajtás: küllemi és mozgásbírálat

 

Küllemi és mozgásbírálat:

 A vizsgán kötelező a lovat megnyírva és befonva felvezetni!

 A törzskönyvi küllemi bírálatot méneknél leíró bírálattal végezzük. A bíráló minősítését (nem megfelelő, megfelelő, kívánatos) és megállapításait a küllemi bírálati lapon  a megfelelő rovatba kell bejegyezni. Az elbírálandó tulajdonság és testalakulás jellegének rögzítése a bírálati lapon szöveges megjegyzésként történik. A bírálatra előállított lovat csikózablás kantárral kell felvezetni.

A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy, hogy a ló a bírálók előtt álljon mintegy négy méterre. Ezt követően egy kör lépés, és egy kör élénk ügetés jobb kézre. A vágta bírálat a szabadonugró bírálattal egy időben zajlik.

A szakszerű felvezetés előfeltétele az eredményes bírálatnak!

Felvezetők öltözéke: fehér nadrág, sötét felsőrész.

Szabadonugró bírálat:

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 m-re egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 m-re egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 cm-ig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 cm-ig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovát a folyosóba. Ebben az esetben nekik is a rendezvénynek megfelelő öltözetben kell megjelenniük. fehér (Hosszú fehér nadrág, sötét ing, vagy sötét pulóver).

Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet.

A Ménbíráló Bizottság minimum 3 tagja a Bíráló Bizottság tagjaiból kerül elnökségi javaslatra kiválasztásra. A bizottságnak döntéseit meg kell indokolnia. A Ménbíráló Bizottság elnöke a Bíráló Bizottság vezetője is egyben, akit az egyesület elnöksége nevez ki. A ménvizsgára az MSLT elnöksége meghívhat külföldi szakembert.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Amennyiben legalább tíz 4 éves, vagy fiatalabb mén kerül felvezetésre, úgy a ménkiválasztás (küllemi bírálat és szabadonugró) és STV feladat alapján a bíráló bizottság győztest, Championt és Reserve Championt hirdet a magyar sportló ménjelöltek közül. Díjló vagy fogat szakirányú mén bizottsági döntéssel premizálható. Átmeneti rendelkezés: 2021-ig a magyar tenyésztésű, de nem magyar sportlóként törzskönyvezett és a sportfélvér fajtájú egyedek is részt vehetnek a versengésben. A külföldi tenyésztésű mének közül a legmagasabb pontszámot kapó mén az „Ambassador” (fajta nagykövet) címet kapja, amennyiben eléri a szükséges ponszámokat.

Fedeztetési engedélyek kapható típusai:

-nyilvános tenyésztési engedély

-korlátozott tenyésztési engedély (szezononként maximum 10 kanca)

 

Nevezés:

Sikeres előszelekció és orvosi vizsgálat esetén a mén automatikusan beutalót kap a vizsgára.

Nevezési díj boxdíjjal együtt: 50.000 Ft

Nevezési határidő: 2020. február 10.

 

Amennyiben egyik előszelekción sem jelenik meg a mén, abban az esetben a rendezvény gyakorló napján lehetőség van az előszelekcióra melynek díja 100.000 Ft. Pozitív elbírálás esetén a mén részt vehet a körungon. A nevezési határidő után a nevezés csak állatorvosi igazolással mondható vissza. A rendezvényeken mindenki saját felelősségére vesz részt.

Fedezőmén bemutató:

A ménnek fedeztetési engedéllyel kell rendelkeznie a magyar sportló, vagy más külföldi fajtában. Nevezési díj: MSLT tagoknak ingyenes a bemutatás. Boxdíj igény esetén fizetendő.

Nevezés: a mellékelt nevezési lapon

A lovak elhelyezése a szabad helyek függvényében kőboxokban történik. A rendező alomszalmát biztosít, a helyszínen lehetőség lesz szalma és széna vásárlásra.

Nevezés lap: Nevezési-lap-ménbemutató

Állategészségügyi feltételek:


Lóútlevél, melynek tartalmaznia kell:
Lóinfluenza elleni vakcinázás igazolása /alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, + 21 nap /. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló negatív vérvizsgálati eredmény igazolása. Egy éven belüli lelet elfogadható. 3 évente Takonykór negativitás is kötelező.

A rendezvényeken mindenki saját felelősségére vesz részt.

 

Ügyeletes patkolókovács: Botka Ferenc +36 20 9649 471

Ügyeletes állatorvos: dr. Jármy Miklós +36 20 955 0546 és dr. Béni Dániel +36 30 627 9047

 

További kérdésekkel forduljanak az MSLT irodához:

Becsey Adrienn + 36 20 466 0466

sportlotenyesztok@gmail.com

 

Fotó: Hajdú Krisztina

 

 

 

 

Related Posts