Az idei évben a tenyésztők és a tenyésztés iránt érdeklődők az alábbi ingyenes, regisztrációhoz kötött előadásokon vehetnek részt az Equi-Med Kft és az MSLT jóvoltából.

Téma: Csikó belgyógyászat és kanca vemhesség.

Helyszín: Nemzeti Lovarda Tudásközpont

                  1087 Budapest, Kerepesi út 7.

Időpont: 2020. február 28. péntek

Program:

1. előadás 14:00-14:35
Kancák vemhességgondozása 
Előadó: dr. Tóth Balázs
2. előadás: 14:45-15:20
Az ellés körüli időszak, az ellés lefolyása és komplikációi
Előadó: dr. Tóth Balázs
3. előadás: 15:30-16:00
Ellés előrejelző rendszerek
Előadó: dr. Pénzes György
4. előadás: 16:10-16:45
Az újszülött csikóval kapcsolatos teendők
Előadó: dr. Horti Klára
5. előadás:16:55-17:25
Csikók vérmérgezése és annak komplikációi
Előadó: dr. Horti Klára
6. Előadás: 17:30-18:00
A dummy foal szindróma és néhány egyéb gyakoribb csikóbetegség
Előadó: dr. Tóth Balázs
18:30-19:00 Kérdések az előadásokkal kapcsolatban. Moderátor: Dr. Jármy Miklós
Regisztráció menete: A résztvevő nevét és születési dátumát kérjük elküldeni a sportlotenyesztok@gmail.com email címre
Jelentkezési határidő: 2020. február 26.
Az állatorvosok számára a részvételi díj 5.000 Ft/fő.
Jelentkezési határidő az allatorvosoknak: 2020. február 15.
Előadók:

Dr. Tóth Balázs lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM, Ms, MSc, Equi-Med Kft. tulajdonosa és állatorvosa.

Már állatorvos hallgatóként is nagyon érdekelte a lógyógyászat, így már egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a világ egyik legnagyobb lókórházában Lexingtonban (Hagyard Equine Medical Institue). 2005-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját, majd a Túri állatkorházban kezdte el állatorvosi munkáját. Az Amerikában töltött egy év azonban mély hatást gyakorolt rá, így 2007-ben megpályázott egy állatorvos gyakornoki állást Lexingtonban a Hagyard lókórházban, amit sikeresen el is nyert.

Az itt töltött 2 év alatt, csak lóbelgyógyászattal foglalkozott, sok új itthon még nem látott terápiás módszert sajátított el. Akkoriban a lókórházban évente 400-500 beteg csikó fordult meg, így volt alkalma megismerkedni a csikók különféle betegségeivel és betegségek kezelési módszereivel. Élete következő fontos állomása a Kaliforniai Davis Egyetemen eltöltött 2 év. Itt ismerkedett meg Prof. John Madigannal, aki a csikógyógyászat úttörője és Ő hozta létre a ’80-’90-es években a Kaliforniai Davis Egyetem Nagyállatkórházának csikó intenzív osztályát. Aktív részese volt Madigan professzor korszakalkotó kutatásának a csikók „squeeze” technikájáról, valamint részt vett a Csikóbetegségek (Manual of equine neonatal medicine) című könyvének átdolgozásában és bővítésében is. Az itt eltöltött idő nagy hatással volt munkájára. Innen tovább pályázott a Purdue Egyetemre, ahol elvégezte a 3 éves nagyállat belgyógyászati rezidens képzést. A képzést mindössze 15 helyen lehet elvégezni az USA-ban és 10 helyen Európában. A világon mindössze 600 állatorvos rendelkezik nagyállat belgyógyászati szakkollégiumi diplomával. Hazatérve dolgozott az egyetem lóklinikáján, majd kollégájával dr. Horti Klárával elkezdte kiépíteni belgyógyászati ambuláns praxisukat. PHD-ját 2020. februárjában fejezi be az Állatorvostudományi Egyetemen, amely során az újszülött csikók idegrendszeri és hormonális változásait vizsgálja a születés után.

 

Dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvos, Equi-Med Kft. tulajdonosa és állatorvosa.

Már gyermekkorában is rajongott a lovakért, így kérdés sem volt számára, hogy lógyógyász állatorvos szeretne lenni. Állatorvos diplomáját 2013-ban szerezte meg, majd az Egyetemi Lóklinikán kezdte el állatorvosi tevékenységét. 2012-ben Svájcban, a Berni Egyetem Állatorvostudományi Karának Lóklinikáján, majd 2014-ben az amerikai Hagyard Lóklinikán is eltöltött több hetet, hogy lógyógyászati tapasztalatait gazdagítsa. 2017-ben megszerezte a lóegészségügyi szakállatorvosi másoddiplomáját. Munkája kezdetén az ortopédia érdekelte, majd Balázzsal együtt dolgozva megismerkedett a belgyógyászat szépségeivel. A hazai lógyógyászat helyzetét megismerve 2017-ben Balázzsal úgy döntöttek, hogy szeretnének egy kifejezetten lóbelgyógyászatra specializálódott praxist felépíteni, mert úgy érezték, hogy ezen a területen igen nagy hiányosságok vannak hazánkban. 2018-ban azt  is megtapasztalták, hogy a számukra oly kedves újszülött csikók ellátása terén még rosszabb a helyzet, ezért elhatározták, hogy felkarolják a témát.

 

Dr.Pénzes György  ló szaporodásbiológus állatorvos, az EQUIREP kft tulajdonosa és állatorvosa

1993: végzett az Állatorvostudományi Egyetemen.

1993-1998:  Nyíregyházi Állatkórház,  ló sebészeti részleg vezetése

1998-2004: Szabolcs-Szatmár megyében lovas magánpraxis, Timpex ménes ellátása, a szaporodásbiológia kiemelt területté válik a munkájában

2004-2007: Gmünd, Ausztria, a legnagyobb osztrák sportló ménes (Gestüt Obora) állatorvosa- a több mint 500 ló mellett évente 80 ellést felügyel, nagyszámú mélyhűtött spermás termékenyítést és embriótranszfert végez. A sok ellés miatt itt vált szükségessé ellésjelző készülék használata, a piacon lévő készülékek azonban nem feleltek meg az elvárásainak.

2007-2014: Máriakálnokon az oda költöztetett osztrák Obora tenyészkanca állomány ellátása mellett kanca szaporodásbiológiai magánpraxist folytat.

2007-2009:  saját tervei alapján Hartl János villamosmérnökkel közösen kifejleszti a Sigloo ló ellésjelző készüléket, mely 2009 óta Európában a piacvezető ellésjelző rendszer lett, de Ausztráliában és Új-Zélandon is egyre népszerűbb

2014 óta Csömörön folytat kanca szaporodásbiológiai praxist (kancadoktor.hu), és vezeti az ellésjelző rendszert továbbfejlesztő team-et.

Fotó: Hajdu Krisztina

 

 

Related Posts