MSLT TENYÉSZTŐK HÉTVÉGÉJE

BUDAPEST, NEMZETI LOVARDA 

2022. FEBRUÁR 25-26.

PROGRAM:

Február 25. péntek:

9:00 -13:00 : Ménjelöltek küllemi bírálata

14:00 -18:00: Szabadonugró gyakorlási lehetőség a ménjelöltek számára

Február 26. szombat:

8:00 – 13:00 : Ménjelöltek szabadonugrója

14:00 – 14:30 : Champion hirdetés, eredményhirdetés

 

 RENDEZVÉNY KIÍRÁS:

Az előszelekció zártkapus rendezvény. Egy lóval maximum két ember érkezhet, a maszk viselése kötelező! A ménvizsga az aktuális járványügyi rendelkezések mellet látogatható.

Felhívjuk a kedves méntartók figyelmét, hogy 2022-ben az előszelekció  programja szabadonugró bírálattal bővül, ezért a februári  ménvizsgán a ménjelöltek küllemi bírálata után a szabadonugró gyakorlás lehetősége korlátozott.

Nevezési feltételek a ménvizsgára:

Nevezhetnek lóútlevéllel rendelkező 2019-ben vagy korábban született, törzskönyvezett magyar, vagy külföldi méneskönyvhöz tartozó, 4 ősi soros származással rendelkező mének. Felső korhatár nincs. Külföldi mén esetében honosítás szükséges, melyet az egyesület végez. A tulajdonosnak, tartónak érvényes tagsági viszonnyal kell rendelkeznie az egyesületnél a ménvizsga évében. A tagsági díj a nevezési díjjal együtt rendezhető a rendezvény alatt az egyesület irodájában. A ménvizsgán való részvétel előszelekcióhoz kötött.

 

 Előszelekciós időpontok és helyszínek:

Január 19. szerda 11 óra– 8646 Balatonfenyves, Vízház u 24. – Szebényi Istálló

Január 29. szombat 10 óra – 1087 Budapest, Kerepesi út 7. – Nemzeti Lovarda

Január 31.  hétfő  11 óra – 5820 Mezőhegyes, Jung József tér 1. – Nemzeti Ménesbirtok

Február 7.  hétfő 11 óra – 3770 Sajószentpéter, Szuhai Hacienda – Szuhai Lovarda

 . Kérjük, amennyiben az említett helyszíneket részesítené előnyben, jelezze a nevezési lapon.

Bírálat az előszelekción: küllemi, mozgás – és szabadugró bírálat

Előszelekció nevezési díj: 40.000 Ft Január 10-ig rendezett KKV státusszal rendelkező tenyésztőinknek 50% kedvezményt biztosítunk az nevezési díjból.

Szabadonugró bírálat:

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 m-re egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 m-re egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 cm-ig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 cm-ig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovát a folyosóba. Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

 

Az előszelekció az alábbi esetekben nem kötelező:

  • a mén rendelkezik külföldön szerzett tenyésztési engedéllyel vagy beválogatták külföldi körungra
  • a mén felvezetésre került a 2021-es MSLT körungon

A Ménvizsgán való részvétel további feltétele az állatorvosi vizsgálat. Leletek beküldési határideje: 2022.január 15.

Az állatorvosi vizsgálat kedvezményesen vehető igénybe az előszelekciókon, mely tartalmazza a kötelező röntgen, klinikai és endoszkópos vizsgálatokat. A vizsgálatot a tulajdonos kérésére, az előszelekciót követően végzi a kijelölt állatorvos. Hat hónapnál nem régebbi, az MSLT által akkreditált állatorvos által elvégzett vizsgálat is benyújtható 2022.január 15-ig. Az előszelekciókon küllemi, mozgás- és szabadonugró bírálatot tart az MSLT Bíráló Bizottsága. Ezek, illetve az állatorvosi protokoll jegyzőkönyv kiértékelése után kaphat jogosultságot a mén a központi Ménvizsgán való részvételre. A vizsgán való részvétrel nem jelent automatikus tenyésztési engedélyt. Az előszelekción a méneket befonva, kantárban kérjük felvezetni, a nyírás ekkor még nem kötelező. A februári ménvizsga idején kötelező a lovat megnyírni és befonni. Az előszelekcióra a mellékelt nevezési lap beküldésével lehet jelentkezni.

Nevezési határidő: 2022. január 15. 

Nevezési-lap-ménjelöltek-2022

 

Ménvizsga:

Nemzeti Lovarda- 2022. február 25-26.

Bírálat típusa:

Díjugratás: küllemi, mozgás, és szabadonugró bírálat

Díjlovaglás: küllemi és mozgásbírálat

Fogathajtás: küllemi és mozgásbírálat

 

Küllemi és mozgásbírálat:

 A vizsgán kötelező a lovat megnyírva és befonva felvezetni!

 A törzskönyvi küllemi bírálatot méneknél leíró bírálattal végezzük. A bíráló minősítését (nem megfelelő, megfelelő, kívánatos) és megállapításait a küllemi bírálati lapon a megfelelő rovatba kell bejegyezni. Az elbírálandó tulajdonság és testalakulás jellegének rögzítése a bírálati lapon szöveges megjegyzésként történik. A bírálatra előállított lovat csikózablás kantárral kell felvezetni.

A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy, hogy a ló a bírálók előtt álljon mintegy négy méterre. Ezt követően egy kör lépés, és egy kör élénk ügetés jobb kézre. A vágta bírálat a szabadonugró bírálattal egy időben zajlik.

A szakszerű felvezetés előfeltétele az eredményes bírálatnak!

Felvezetők öltözéke: fehér nadrág, sötét felsőrész.

Szabadonugró bírálat:

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 m-re egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 m-re egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 cm-ig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 cm-ig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovát a folyosóba. Ebben az esetben nekik is a rendezvénynek megfelelő öltözetben kell megjelenniük. fehér (Hosszú fehér nadrág, sötét ing, vagy sötét pulóver).

Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet.

A Ménbíráló Bizottság minimum 3 tagja a Bíráló Bizottság tagjaiból kerül elnökségi javaslatra kiválasztásra. A bizottságnak döntéseit meg kell indokolnia. A Ménbíráló Bizottság elnöke a Bíráló Bizottság vezetője is egyben, akit az egyesület elnöksége nevez ki. A ménvizsgára az MSLT elnöksége meghívhat külföldi szakembert.  Amennyiben legalább tíz 4 éves, vagy fiatalabb mén kerül felvezetésre, úgy a ménkiválasztás (küllemi bírálat és szabadonugró) és STV feladat alapján a bíráló bizottság győztest, Championt és Reserve Championt hirdet a magyar sportló ménjelöltek közül. Díjló vagy fogat szakirányú mén bizottsági döntéssel premizálható. A külföldi tenyésztésű mének közül a legmagasabb pontszámot kapó mén az „Ambassador” (fajta nagykövet) címet kapja, amennyiben eléri a szükséges pontszámokat.

Fedeztetési engedélyek kapható típusai:

-nyilvános tenyésztési engedély

-korlátozott tenyésztési engedély (szezononként maximum 10 kanca)

Nevezés:

Sikeres előszelekció és orvosi vizsgálat esetén a mén automatikusan jogosultságot kap a vizsgán való részvételre.

Nevezési díj boxdíjjal együtt: 50.000 Ft február 10-ig rendezett KKV státusszal rendelkező tenyésztőinknek 50% kedvezményt biztosítunk az nevezési díjból.

Nevezési határidő: 2022. február 10.

A nevezési határidő után a nevezés csak állatorvosi igazolással mondható vissza, ellenkező esetben a nevezési díj 50%- a kiszámlázásra kerül.

 

Fedezőmén bemutató: – Online felületet biztosítunk a fedezőmének bemutatására

 

Állategészségügyi feltételek az előszelekciókon és a ménvizsgán:

Lóútlevél, melynek tartalmaznia kell:
Lóinfluenza elleni vakcinázás igazolása /alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, + 21 nap /. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló negatív vérvizsgálati eredmény igazolása. Egy éven belüli lelet elfogadható. 3 évente Takonykór negatívitás is kötelező.

A rendezvényeken mindenki saját felelősségére vesz részt.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Ügyeletes patkolókovács: Botka Ferenc +36 20 9649 471

Ügyeletes állatorvos: dr. Jármy Miklós +36 20 955 0546 és dr. Béni Dániel +36 30 627 9047

További kérdésekkel forduljanak az MSLT irodához:

Maros Ágnes  + 36 70 314 9061

sportlotenyesztok@gmail.com

Related Posts