PROGRAMTERVEZET:

FEBRUÁR 23. CSÜTÖRTÖK/THURSDAY
17:00 -21:00 : Szabadonugró gyakorlás
FEBRUÁR 24. PÉNTEK/FRIDAY
9:00 -16:00 : Ugró ménjelöltek küllemi bírálata
16:00 -18:00 : Fogat és díjló ménjelöltek küllemi bírálata
18:20 : Fogat és díjlovak eredményhirdetés
FEBRUÁR 25. SZOMBAT/SATURDAY
8:00 – 17:30 : Ugró ménjelöltek szabadonugrója
18:20 : Champion hirdetés, eredményhirdetés

 

Nevezési feltételek a ménvizsgára:

Nevezhetnek lóútlevéllel rendelkező 2020-ben vagy korábban született, törzskönyvezett magyar, vagy külföldi méneskönyvhöz tartozó, 4 ősi soros származással rendelkező mének. Felső korhatár nincs. Külföldi mén esetében 2022.november 30-ig megtörtént honosítás és tulajdonos bejegyzés szükséges, melyet az Egyesület végez. A tulajdonosnak, tartónak érvényes tagsági viszonnyal kell rendelkeznie az Egyesületnél a ménvizsga évében. A tagsági díj az MSLT ügyfélkapuján keresztül (http://ugyfelkapu.mslt.hu/)  az előszelekció napjáig rendezhető. A ménvizsgán való részvétel előszelekcióhoz kötött.

 

Előszelekció

Az előszelekció zártkapus rendezvény. Egy lóval maximum két ember érkezhet. Felhívjuk a kedves méntartók figyelmét, hogy az előszelekció programja szabadonugró bírálatot is tartalmaz, ezért a februári ménvizsgán a ménjelöltek küllemi bírálata után a szabadonugró gyakorlás lehetősége korlátozott.

 Előszelekciós időpontok és helyszínek:

Az előszelekciós időpontokat

Január 17. –  5820 Mezőhegyes, Jung József tér 1. – Nemzeti Ménesbirtok

Január 27. – 2870 Kisbér, Angol Kert 2. – Kisbéri Királyi lovarda

Február 5. – 1087 Budapest, Kerepesi út 7. – Nemzeti Lovarda

Február 8. – 3770 Sajószentpéter, Szuhai Hacienda – Szuhai Lovarda

Február 9. – 4071 Hortobágy, Mátai Ménes– Mátai Ménes

Kellő számú jelentkező esetén további  helyszínek:

 

Január 26.7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.MATE Lovasakadémia

 

Kérjük, amennyiben az említett helyszíneket részesítené előnyben, jelezze a nevezési lapon.

 

Bírálat az előszelekción: küllemi, mozgás – és szabadugró bírálat

 

Előszelekció nevezési díj külföldi méneskönyvhöz tartozó ló esetén: 45.000 Ft, magyar sportló esetén: 40.000 Ft, saját tenyésztésű magyar sportló esetén: 20.000 Ft.

Január 10-ig rendezett KKV státusszal rendelkező tenyésztőinknek 50% kedvezményt biztosítunk az nevezési díjból. A két kedvezmény nem összevonható!

 

Szabadonugró bírálat:

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 m-re egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 m-re egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 cm-ig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 cm-ig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovát a folyosóba. Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható. Az előszelekción a méneket befonva, fekete vagy barna angolkantárban, csikózablával kérjük felvezetni, a nyírás ekkor még nem kötelező. A februári ménvizsga idején kötelező a lovat megnyírni és befonni és ott is fekete vagy barna angol kantárban, csikózablával kérjük a lovakat felvezetni.

Az előszelekció az alábbi esetekben nem kötelező:

  • a mén rendelkezik külföldön szerzett tenyésztési engedéllyel vagy beválogatták külföldi körungra
  • a mén felvezetésre került a 2022-es MSLT körungon

 

A Ménvizsgán való részvétel további feltétele az állatorvosi vizsgálat. Leletek beküldési határideje: 2023.február 10.

Az állatorvosi vizsgálat kedvezményesen vehető igénybe az előszelekciókon, mely tartalmazza a kötelező röntgen, klinikai és endoszkópos vizsgálatokat. A vizsgálatot a tulajdonos kérésére, az előszelekciót követően végzi a kijelölt állatorvos. Hat hónapnál nem régebbi, az MSLT által akkreditált állatorvos által elvégzett vizsgálat is benyújtható 2023.február 10-ig. Az előszelekciókon küllemi, mozgás- és szabadonugró bírálatot tart az MSLT Bíráló Bizottsága. Ezek, illetve az állatorvosi protokoll jegyzőkönyv kiértékelése után kaphat jogosultságot a mén a központi Ménvizsgán való részvételre. A vizsgán való részvétel nem jelent automatikus tenyésztési engedélyt.

Az előszelekcióra a mellékelt nevezési lap beküldésével lehet jelentkezni.

Nevezési határidő: Helyszíntől függően, az előszelekció előtt 7 nappal.

Nevezési-lap-ménjelöltek-2023

 

Ménvizsga:

Nemzeti Lovarda- 2023. február 24-25.

Bírálat típusa:

Díjugratás: küllemi, mozgás, és szabadonugró bírálat

Díjlovaglás: küllemi és mozgásbírálat

Fogathajtás: küllemi és mozgásbírálat

 

Küllemi és mozgásbírálat:

 A vizsgán kötelező a lovat megnyírva és befonva, továbbá fekete vagy barna angol kantárban, csikózablával felvezetni!

 A törzskönyvi küllemi bírálatot méneknél leíró bírálattal végezzük. A bíráló minősítését (nem megfelelő, megfelelő, kívánatos) és megállapításait a küllemi bírálati lapon a megfelelő rovatba kell bejegyezni. Az elbírálandó tulajdonság és testalakulás jellegének rögzítése a bírálati lapon szöveges megjegyzésként történik. A bírálatra előállított lovat csikózablás kantárral kell felvezetni.

A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy, hogy a ló a bírálók előtt álljon mintegy négy méterre. Ezt követően egy kör lépés, és egy kör élénk ügetés jobb kézre. A vágta bírálat a szabadonugró bírálattal egy időben zajlik.

A szakszerű felvezetés előfeltétele az eredményes bírálatnak!

Felvezetők öltözéke: fehér nadrág, sötét felsőrész.

 

Szabadonugró bírálat:

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 m-re egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 m-re egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 cm-ig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 cm-ig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovát a folyosóba. Ebben az esetben nekik is a rendezvénynek megfelelő öltözetben kell megjelenniük. fehér (Hosszú fehér nadrág, sötét ing, vagy sötét pulóver).

Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet.

A Ménbíráló Bizottság minimum 3 tagja a Bíráló Bizottság tagjaiból kerül elnökségi javaslatra kiválasztásra. A bizottságnak döntéseit meg kell indokolnia. A Ménbíráló Bizottság elnöke a Bíráló Bizottság vezetője is egyben, akit az egyesület elnöksége nevez ki. A ménvizsgára az MSLT elnöksége meghívhat külföldi szakembert.  Amennyiben legalább tíz 4 éves, vagy fiatalabb mén kerül felvezetésre, úgy a ménkiválasztás (küllemi bírálat és szabadonugró) és STV feladat alapján a bíráló bizottság győztest, Championt és Reserve Championt hirdet a magyar sportló ménjelöltek közül. Díjló vagy fogat szakirányú mén bizottsági döntéssel premizálható. A külföldi tenyésztésű mének közül a legmagasabb pontszámot kapó mén az „Ambassador” (fajta nagykövet) címet kapja, amennyiben eléri a szükséges pontszámokat.

Fedeztetési engedélyek kapható típusai:

-nyilvános tenyésztési engedély

-korlátozott tenyésztési engedély (szezononként maximum 10 kanca)

Nevezés:

Sikeres előszelekció és orvosi vizsgálat esetén a mén automatikusan jogosultságot kap a vizsgán való részvételre.

Nevezési díj boxdíjjal együtt külföldi méneskönyvhöz tartozó ló esetén: 65.000 Ft, magyar sportló esetén:  50.000 Ft, saját tenyésztésá magyar sportló esetén: 25.000 Ft. Január 10-ig rendezett KKV státusszal rendelkező tenyésztőinknek 50% kedvezményt biztosítunk az nevezési díjból.. A két kedvezmény nem összevonható!

Nevezési határidő: 2023. február 13.

A nevezési határidő után a nevezés csak állatorvosi igazolással mondható vissza, ellenkező esetben a nevezési díj 50%- a kiszámlázásra kerül.

 

Fedezőmén bemutató: – Online felületet biztosítunk a fedezőmének bemutatására

 

Állategészségügyi feltételek az előszelekciókon és a ménvizsgán:

Lóútlevél, melynek tartalmaznia kell:
Lóinfluenza elleni vakcinázás igazolása /alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, + 21 nap /. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló negatív vérvizsgálati eredmény igazolása. Egy éven belüli lelet elfogadható. 3 évente Takonykór negatívitás is kötelező.

A rendezvényeken mindenki saját felelősségére vesz részt.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Ügyeletes patkolókovács: Váradi Tamás +36 20 408 9334

Ügyeletes állatorvos: dr. Jármy Miklós +36 20 955 0546 és dr. Béni Dániel +36 30 627 9047

További kérdésekkel forduljanak az MSLT irodához:

Maros Ágnes + 36 70 314 9061

sportlotenyesztok@gmail.com

 

 

Related Posts