Cancara

Cancara


Születési év: 2004.
Színe: szürke
Méret: 176 cm
Felállítás helye: Hortobágy
Kontakt: dr. Soós István +36 30 9432 558

CASSINI I CAPITOL I CAPITANO
FOLIA
WISMA CALETTO II
PRISMA
LACOSTA J COROFINO I CORRADO I
VALESKA IV
GEORGIA IV CONSTANT
ZARISSA II

 

Cancara fenotípusában apját a legendás ugróörökítőt Cassini I-t idézi, annak  egyik tenyésztésben sikeres, ígéretes utóda.

A  körung után Cancara 2009-ben teljesítette a 70 napos tesztjét Schlieckau-ban, ahol méltónak bizonyult nagyhírű őseihez.  Mind ugróképességére, mind ugróstílusára a maximális 10,0 pontot kapta. Az ugrópályán nyújtott teljesítményét pedig 9, 75 ponttal jutalmazta a bíráló bizottság.

Egy ilyen bemutatkozás után az érdeklődő tenyésztők nagy száma miatt elsősorban a tenyésztésre koncentráltak vele. A 2011-es tenyészidőszakra Cancarat a Zangersheide ménesében, állították fel, majd Olaszországba került egy szezonra, ahol bérménként állomásoztatták.

2013- ban, három évre a tengeren túlra került, ahol az ismert amerikai tenyésztőnél a Karen Reid- nél volt felállítva. 2016-ban tért vissza ismét a szövetség székhelyére Elmshornba. Idősebb utódai közül számos nagy sportértéket mutató jelent meg a versenypályákon, különösen az utóbbi években.

Cancara legismertebb utódai közt van a 2014-es Tavaszi Holsteini Aukció sztárja a Casall kanca után született Classic Edition(video), jelenleg 145 cm-en versenyez belga lovasával. Consoto (Con Soutomaior) pedig a 2015-ös Holsteini Elit Aukció, egyik első osztályú fiatal lova volt, amely az amerikai top lovas, Kent Farrington istállójába került. További nemzetközileg sikeres fiatal utóda közé tartozik a 2011-ben született kanca Dacara E (video), amely a lengyel Cassandra Orschel alatt versenyez, tavaly már 150-160 cm-en is bemutatkozott. A 2008-ban született 140 cm-n aktív First Lady (Julia C. Foss DEN), amely Európából a tavalyi évben került át jelenlegi amerikai tulajdonosához. Cyranthus, Markus Heim alatt (SUI), Be Happy, Monika Noskovicova (SVK) nyergében, Paypawers Casila, Jeff Paw Nielsen (DEN) alatt,  Concorde nevű utóda Stijn van Gorp (BEL) lovaglásával fémjelzi Cancara nevét a nemzetközi ugrópályákon.

 

Apja Cassini I a határtalan ugróképesség szinonimájává vált. Tenyészménként a legkeresettebb és legsikeresebb ugróörökítők közé tartozott. Öccse Cassini II., amely a 2000-es szezonban szintén állt istállónkban, később nemzetközi szinten is teljes testvéréhez hasonló hírnevet szerzett.

Cassini I utódai számtalan kiváló eredményt érnek és értek el hazánkban és a világ valamennyi lovas pályáján. Hamar bekerül a WBFSH ugróörökítő ranglistájának szűk elitjébe, mindent elér, amit egy tenyészmén elérhet.

Nagyszámú híres ivadéka közül álljon itt a 2006-os egyéni világbajnok Cumano, vagy  a hollandokkal csapatvilágbajnok Berlin, akik egyaránt beírták magukat a díjugratás, az ugrólótenyésztés és Holstein történelmébe.

Cassini I. anyja Wisma korának túlzás nélkül a legjobb tenyészkancája volt. Egyike a kevés számú Caletto II után maradt kanca utódoknak, amely a legendás Cassini I-II mén testvérpár mellett, utolsó éveiben Clearway (Capitol I-Lord) után adta azt a Clarimo-t, amely a mai holsteini tenyésztés egyik ásza.

Cancara anyai oldalán a 162-es holsteini kancacsalád is beszédes. Annak, aki jobban ismeri a sportlótenyésztés világát, az tudja, hogy Cancara anyai oldalról is a „top ten”-ből érkezett. Lacosta J kancacsaládja ugyanis számtalan nagyágyúval büszkélkedhet. Csak a krémet említve van itt olimpiai résztvevő, Eb győztes, mint Pl. Cöster, amely 2005-ben Christian Ahlmannal egyéni Európa bajnok lett, és a 2004. évi athéni olimpiai játékokon bronzérmet nyert. Aztán mindjárt itt van a Capitol vonal másik ásza, a fentebb már méltatott sport és tenyésztési sztár Carthago Z, amely szintén ennek a kancacsaládnak a sarja. De hasonlóak mondhatók el szuperlatívuszokban a szintén „162-es” Canturo (Cantus-Calando)-ról is. A közeli és távolabbi múltból Waterford Crystal, Feinschnitt, Foliant és Madrigal nevét érdemes még hangsúlyozni, ha az anyai rokonságot szeretnénk méltatni. A kancacsaládból származik a Darco apaságú Non Stop, amely a BWP fajta Ambassador minősítésű, ma már legendának tekinthető ugróörökítője.

Lacosta J anyai felmenőinek oldalán halmozottan tűnnek fel Cor de la Bryere kiváló fiai, mint dédapja Calypso I a kiváló mozgás örökítője, vagy nagyapja Constant, amely a szintén legendás BWP örökítő Chin Chin apjaként írta be magát az ugróörökítők nagykönyvébe. Kis magyar vonatkozás, hogy Constant anyja az az Ella, amely az ismert magyar ugróörökítő Toborzót is adta. Lacosta J apja Corofino I szintén a Cor de la Bryere vonal jelentős örökítője, amely maga is 160- cm-es ugróeredményekkel rendelkezett, és a szintén Franke Shloothaak által lovagolt Corrado I vonalát képviseli. Corofino II szintén állt istállónkban, kiváló lovakat hagyva maga után.

Cancara a kitűnő lovaglhatóság mellett Capitol I és Cassini I határtalan ugróképességét és első osztályú stílusát megbízhatóan.

A Holstein Lótenyésztők Szövetségével folytatott több évtizedes partnerség keretében a világszerte ismert és elismert Cancara Schleswig-Holstein, Zangersheide, Olaszország, Amerika  után most Magyarországon várja a kancákat.

 


Nyomtatás

Mén keresés

Generic selectors
Csak pontos találat
Keresés a címekben
Keresés a tartalmakban
Post Type Selectors
Szűrés kategóriára
Egyéb
Uncategorized